Autor : Anna Gumułka
2023-01-25 11:24
Lampy UV używane podczas zabiegów manicure do utwardzania lakieru do paznokci prowadzą do śmierci komórek i ich potencjalnie rakotwórczych mutacji – ustalili naukowcy University of California w San Diego.
- Te urządzenia są marketingowo przedstawiane jako całkowicie bezpieczne, ale zgodnie z naszą najlepszą wiedzą nikt dotąd nie badał, jak wpływają na ludzkie komórki na poziomie molekularnym – wskazuje specjalista bioinżynierii i medycyny molekularnej na Uniwersytecie w San Diego prof. Ludmil Alexandrov.
Wykorzystując trzy różne linie komórkowe – keratynocyty skóry dorosłego człowieka, fibroblasty ludzkiego napletka i fibroblasty pobrane z embrionów myszy – amerykańscy naukowcy ustalili, że ekspozycja na światło lampy UV podczas 20-minutowej sesji prowadzi do śmierci 20-30 proc. komórek. Podczas trzech takich sesji umierało 65-70 proc. komórek.
Ekspozycja ta dodatkowo powodowała uszkodzenia mitochondriów (to energetyczne centra komórek - CwZ), uszkodzenia DNA w pozostałych komórkach i prowadziła do mutacji, jakie obserwuje się w raku skóry u człowieka.
- Zaobserwowaliśmy różne zjawiska. Po pierwsze – niszczenie DNA, które nie ulega z czasem naprawie i prowadzi do mutacji po każdej ekspozycji na światło lampy UV używanej do utwardzania lakierów do paznokci. Zauważyliśmy też, że ta ekspozycja prowadzi do dysfunkcji mitochondriów, co może prowadzić do kolejnych mutacji. Zaobserwowany przez nas w naświetlanych komórkach wzór mutacji jest dokładnie taki sam, jak ten u pacjentów z rakiem skóry – mówi prof. Alexandrov.
Badacze z San Diego podkreślają, że choć badanie wskazuje na szkodliwy wpływ korzystania z lamp UV na ludzkie komórki, to konieczne są długotrwałe badania epidemiologiczne, aby ostatecznie potwierdzić, że ekspozycja na takie promieniowanie przekłada się na większe ryzyko zachorowania na raka skóry. Wyniki badania są jednak jasne – stałe używanie lamp UV do manicure niszczy ludzkie komórki – konkludują.
Szerzej o badaniu:
Polecamy także:
Centrum Kryzysowe pacjentów onkologicznych uruchamia infolinię
ABM o skuteczności amantadyny w leczeniu COVID-19
UE zezwala na stosowanie mąki ze świerszczy w produktach spożywczych
Dziennikarka z blisko 25-letnim doświadczeniem. W latach 1999-2022 w PAP relacjonowała wydarzenia na Śląsku i w kraju, specjalizując się w tematyce zdrowotnej, społecznej, naukowej i kulturalnej. W 2004 była korespondentką PAP w Londynie. Kontakt: anna.gumulka@cowzdrowiu.pl